Czy proces rewolucyjny konsekwentnie trawiący naszą cywilizację mógł ominąć sferę kulinarną? Żadną miarą! Mamy dziś rewolucję na talerzu – z całym jej (nie)smakiem. I taki właśnie temat główny wydania – Rewolucja na talerzu – proponuje numer 61 magazynu „Polonia Christiana”. Autorzy tekstów biją na alarm – wspaniała, tradycyjna europejska sfera kulinarna ginie. Ale jeszcze czas ją ratować!
A jednak wokół rozchodzi się swąd postępu. Skąd on? – pyta Sławomir Skiba. Może z gwałtownego przyspieszenia tempa rewolucji, jakiego – zdaniem Krystiana Kratiuka – doświadczamy ostatnio szczególnie wyraźnie? Może z ducha Targowicy, jakiego wietrzy Łukasz Karpiel, albo z biurokratycznej zarazy, którą diagnozuje Tomasz Cukiernik? A może ze złowieszczej agendy zrównoważonego rozwoju, przed którą ostrzega Agnieszka Stelmach?
Nie ulegajmy jednak zwątpieniu, wszak jesteśmy po zwycięskiej stronie. Pokazuje to Jerzy Wolak w dość nietypowym dla naszego magazynu tekście, potwierdza Jacek Kowalski apoteozą Matki Polki, a ojciec Krzysztof Kukułka z iście franciszkańską radością ilustruje nasz triumf w Niebie! Zapraszamy do nabycia i lektury 61. wydania magazynu "Polonia Christiana"!
Sławomir Skiba Tylko skąd ten swąd?
Krystian Kratiuk Przyspieszenie
Marcin Austyn Wierność Chrystusowi! Świat czeka na głos Polski
Kościół jest duszą Kontrrewolucji Rozmowa z prof. Pliniem Corrêa de Oliveirą
Roberto de Mattei Niezmienna prawda o małżeństwie
Piotr Doerre O pisaniu historii na nowo
Krystian Kratiuk Bilbord nad grobami
Agnieszka Stelmach W służbie zrównoważonego rozwoju
Jan Bereza Azja Centralna w centrum uwagi
Paweł Momro Rewolucja „F” i kultura instant
Bogna Białecka Gwałtowna hucpa w Ameryce
Jakub Majewski Zapomniane ideały uniwersytetu
Kinga Wenklar Szansa na normalne dzieciństwo
Jerzy Kwaśniewski Grabarze Życia
Łukasz Karpiel Targowica znowu nadaje
Tomasz Cukiernik Biurokratyczna zaraza
Andrzej Pilipiuk Czy Polsce grozi nazizm?
Adam Kowalik Morska prowizorka
Sławomir Skiba Macie tu coś do jedzenia?
Benoit Bemelmans Dokąd zmierza europejska kuchnia?
Kuchnia to wielka sztuka Rozmowa z Arturem Wrońskim
Klaudyna Momro Przystanek ”Post”
Jerzy Wolak Akcja „Żeńka”
Grzegorz Kucharczyk Nauka z Brześcia
Krzysztof Kukułka OFM Conv Jak będzie w Niebie
Tomasz A. Żak O Wilku, który zabijał wrogów
Jacek Kowalski Czy Matka Polka istniała?
Michał Wojciechowski Biblijne spojrzenia na małżeństwo
Jan Gać Klejnot meksykańskiego baroku
Paulina Zgliniecka Pasja w muzyce
Jerzy Wolak Serce domu
Mateusz Ciupka Upadek śpiewaka rewolucji
Nowości wydawnicze
Leonard Przybysz Szczyt rzeczywistości
Plinio Corrêa de Oliveira Pizza z „umiarkowanymi”